MALONOGOMETNA REPREZENTACIJA BESKUĆNIKA BIH OSVOJILA 7. MJESTO NA SVJETSKOM PRVENSTVU U MEKSIKU

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH svoje učešće na 16. Homeless World Cup-u u Meksiku započela je nizajući pobjedu za pobjedom, ali ponekada jednostavno sreća igra glavnu ulogu.

Treću godinu zaredom na Svjetskom prvenstvu jedan par u 1/4 finalu je isti, treću godinu reprezentacija BiH koplja ukršta sa reprezentacijom Čilea. U Glasgowu 2016. godine su poraženi sa 5:4, a u Oslu prošle godine sa 5:3.

Iako su imali neopisivu želju da taj negativni niz prekinu te se plasiraju u polufinale, nažalost naša reprezentacija nije osigurala plasman u 1/2 SP-a u Meksiku.

Koban je bio Čile. U regularnom dijelu rezultat je bio 3:3 da bi boljim izvođenjem penala reprezentacija Čile-a osigurala plasman u polufinale. Posljednja utakmica igrana je protiv Litvanije u kojoj smo odnijeli ubjedljivu pobjedu 1:7.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na kraju zauzela 7. mjesto u konkurenciji od 40 reprezentacija što je zaista veliki uspjeh iako ostaje žal za onim što je moglo biti. Naš reprezentativac Resul Kugubić iz Tuzle proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva.

Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

Na kraju želimo još jednom da se zahvalimo svima koji su pomogli MFS-EMMAUS u realizaciji ovogodišnjeg učešća BiH reprezentacije na SP u Meksiku. Među njima su prije svih Muhamed Bešić reprezentativac BiH i ambasador MFS-EMMAUS-a, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Gračanice Nusret Helić, zatim Federalno ministarstvo kulture i sporta/športa, Nogometni/fudbalski savez BiH, mladi reprezentativci BiH Besim Šerbečić i Nardin Mulahusejnović te gospodin Nedžad Munjić iz Norveške koji je osigurao nove patike za cijeli tim. Zahvaljujemo se i svim medijima koji su pratili našu igru kao i svim našim navijačima. Hvala svima od srca!!! – izjavio je Elmedin Škrebo, MFS-EMMAUS, koordinator projekta i selektor reprezentacije BiH.