fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Malonogometna reprezentacija beskućnika Bosne i Hercegovine osvojila 6. mjesto na 17. Svjetskom prvenstvu (Homeless World Cup) u Kardifu.

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH svoje učešće na 17. Homeless World Cup-u u Kardifu započela je nizajući pobjedu za pobjedom, ali ponekad jednostavno sreća igra glavnu ulogu.

Iako su imali neopisivu želju da prekinu negativni niz poraza u četvrtini finala te se plasiraju u polufinale, nažalost naša reprezentacija nije osigurala plasman. Proteklih godina je koban bio Čile a ovog prvenstva je Meksiko prekinuo  naše natjecanje do finala pobjedom od 2:0 protiv naše reprezentacije. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na kraju zauzela 6. mjesto u konkurenciji od 44 reprezentacija što je zaista veliki uspjeh iako ostaje žal za onim što je moglo biti.

“Naši momci su još jednom osvjetlali obraz našoj domovini, osmi puta za redom. Pored ukupno deset pobjeda i tri poraza ne smijemo biti nezadovoljni. Momci su dobrog raspoloženja, sklopili su sa ovog puta brojna prijateljstva i poznanstva.” kazao nam je selektor BiH Elmedin Škrebo.

Udruženje “Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS” iz Doboj Istoka kao partner “Homeless World Cup” (HWC) organizacije iz Škotske je nosioc ovog projekta od septembra 2011. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na svjetskim prvenstvima u Meksiku, Poljskoj,  Čileu, Holandiji, Škotskoj, Norveškoj) sa kojih je najveći uspjeh titula vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

Tradicionalno već nekoliko godina put su finansijski podržali Grad Doboj i Grad Gračanica odnosno gradonačelnici Boris Jerinić i Nusret Helić, koji su obezbijedili avio karte i troškove izrade viza. Već drugu godinu za redom podršku reprezentaciji su dijelom pružili i Nardin Mulahusejnović i Besim Šerbečić, mladi reprezentativci BiH koji su ove godine kupili patike za reprezentativce.

Igrači su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi

Tako da su ove godine boje BiH branili: Zlatić Alen, Selimović Armin, Starigorac Selmir, Jahić Simbad, Bajkanović Jovan, Ramić Izet, Delagić Admir, a među njima je i Fahrudin Muminović, mladić koji je kao dječak preživio strijeljanje u Zvorniku i čija je životna priča pogodila javnost.