fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS pruža pomoć migrantima u Tuzli

Migrantima koji već mjesecima borave na ulicama Tuzle, uposlenici MFS-EMMAUS-a zajedno sa volonterima svakodnevno dijele tople obroke i čaj, hranu, odjeću i higijenske pakete.

Na poziv načelnika općine Čelić, gospodina Seada Muminovića koji je za migrante obezbijedio prostorije gdje se mogu okupati odmah smo poslali pomoć i tim medicinskog osoblja iz Prihvatnog centra Duje koji im je pružio i medicinsku njegu. Od tada se naš tim brine da nakon kupanja imaju čistu odjeću, veš i peškire te se svakodnevno sprema i podijeli preko stotinu obroka.

Zbog nepostojećih higijenskih uslova među njima su se pojavile zarazne bolesti, a naš cilj je da pokušamo spriječiti masovno širenje istih. 

Preko stotinu migranata najčešće boravi kod Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima, koji se nalazi u blizini hotela “Mellain” i odatle uglavnom idu na Autobusku stanicu gdje nastavljaju put.

Migranti uglavnom dolaze iz Sirije, Pakistana, Afganistana, Irana, Alžira i Maroka a među njima je veliki broj maloljetnika.