fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

NARODNA KUHINJA U DOBOJU: 280 kuhanih obroka dnevno

280 kuhanih obroka dnevno

Opaska na sve iracionalne komentare da nam je bolje. Koliko dokaza treba dostaviti o svakodnevnim integracijama siromašnih i ojađenih građana na sve nivoe vlasti. Do prije nekoliko godina ovdje su se hranili pukovnici, desetari, vodnici, artiljerija i pješadija a sve je odisalo sigurnošću okoline i države. Neko je imao odgovornost, neko je imao zaduženja i obaveze ali neko pak na kraju i cilj. Čini nam se da su se ciljevi i smisao u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ već odavno promijenili. Ima tu i redovne vojske ali pored njih dolazi i vojska ojađenih i prepuštenih na milost i nemilost sistema koji im okupira maštu idealima i stavlja ih u kolone noseći u svojim rukama kantice umjesto pušaka a u džepovima nemaju bojevu municiju, tek odrezak za evidenciju obroka i po neki neplaćeni račun od struje čekajući tako topli obrok i hljeb.
Stavili smo se i ovdje kao organizacija na visinu zadatka. Na samim početcima evidantiramo razumijevanje lokalne zajednice kao i podršku privrednika i poljoprivrednih proizvođača sa druge strane. No kako se godinama realizira projekat Narodne kuhinje u Doboju izblijedila je i podrška velikog broja privrednika a povećan broj korisnika kuhinje.

U toku jednog dana spremaju se po dva kuhana obroka za korisnike kojih trenutno ima 280 ali zbog nemogućnosti da svi dođu na lice mjesta po preuzimanje obroka, većina njih nosi obroke za tri do pet drugih članova.
1680 kuhanih i 280 suhih obroka u toku jedne sedmice nije baš tako beznačajna stvar a nosi veliku odgovornost prema ovim ljudima.

MFS-EMMAUS ulaže velike napore da svaki dan obezbijedi hranu za ove ljude i da ta ista hrana ne izgubi na kvaliteti. Nastojat ćemo i u budućnosti održavati ovaj projekat naravno uz vašu pomoć.
Svi oni koji smatraju da na neki način mogu podržati naš rad mogu pomoći novčanim donacijama na navedene brojeve žiro računa ili donacijama hrane lično na adresu udruženja MFS-EMMAUS-a u Doboj Istoku Klokotnica, Prihvatni centar Duje ili u Narodnu kuhinju u Doboju.

 

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482