fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Nova kuća za porodicu Mehmedbegović iz Dubrava

 

Tročlanoj porodici Mehmedbegović iz Gornjih Dubrava kod Živinica, koja je nekoliko godina živjela u jako lošim stambenim uslovima, MFS-EMMAUS je u petak predao ključeve novoizgrađene kuće.

 

Mehmedbegović Dževad sa svojom suprugom Amelom i bolesnim sinom Elvedinom živio je u jako lošim uslovima boreći se pri tome da prehrani porodicu jer nema stalnih primanja kojima bi mogli sebi izgraditi i obezbijediti adekvatan smještaj.

Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju kuće započela je na osnovu inicijative Medžlisa islamske zajednice Živinice.

MFS EMMAUS je većinu sredstava prikupio zahvaljujući svojim inostranim donatorima kao i zahvaljujući lokalnom stanovništvu i komšijama koji su prvi priskočili u pomoć znajući u kakvom je očajnom stanju živjela ova porodica.

Kao izbjeglice iz Srednje Trnove u početku su živjeli u napuštenoj štali, da bi vremenom, Dževad uz pomoć komšija napravio malu kućicu za njih troje. Nažalost zbog nedostatka finansijskih sredstava kuća nikada nije do kraja završena.

Zbog vlažnog i hladnog vremena u unutrašnjosti kuće stvorila se vlaga što je značajno pogoršalo zdravstveno stanje  ukućana.

Lošu konstrukciju same kuće nije bilo moguće renovirati ili dograditi, stoga je odlučeno da se krene u izgradnju potpuno novog objekta.

Njihova želja je danas ispunjena i od sada će svoj život, iako težak i mučenički, nastaviti bar u prostorijama ove lijepe kuće.