fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OBEZBIJEĐENI OFTALMOLOŠKI PREGLEDI I DIOPTRIJSKE NAOČALE ZA 101 DIJETE-JETIMA

MFS-EMMAUS je obezbijedio oftalmološke preglede kao i kupovinu dioptrijskih naočala za 101 jetima iz čitave BiH, zahvaljujući partnerskoj organizaciji IHH iz Turske koja je finansirala ovu jako lijepu akciju podrške jetimskim porodicama.
Mališani su sami birali svoje okvire u koje je na osnovu ljekarskog pregleda ugrađivano odgovarajuće dioptrijsko staklo.
Svjedoci smo velikog porasta broja djece koji imaju probleme sa vidom. Da li je savremena tehnologija ostavila nepopravljive štete na dječiji vid zbog izloženosti različitim medijima sa kojima se susreću ili po strani stoje neki drugi uzročnici, nećemo nagađati.
Odlučno smo stali u prevenciju ovog problema koji iziskuje velika sredstva i do kojih većina porodica ne dolazi sa lakoćom zbog sve teže finanskijse situacije a naročito jetimske porodice kojih u BiH ima jako mnogo.
Od samih početaka našeg djelovanja bili smo potpora ovoj djeci, trenutno pripremamo niz projekata za njih kao i redovne podjele stipendija za preko 1600 jetimske djece širom Bosne i Hercegovine i bit ćemo im podrška dok i sami ne budu svjesni koliko život može biti surov i dok se snažno ne odupru svakom životnom iskušenju.
Kroz njihove živote ambliopija je samo dio mračne strane, jer gubitak roditelja za njih je ostavilo nepremostive probleme sa kojima se lavovski bore njihove majke u svim sferama života.