fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OTVORENE APLIKACIJE ZA „15. EMMAUS – OMLADINSKI RADNI KAMP“

Organizator: Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS”

Lokacija: Potočari (Srebrenica), Bosna i Hercegovina

Period: od 10. jula do 24. Jula 2020. godine

O projektu:

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti–EMMAUS“ je daleke 2006. godine pokrenuo organizovanje Međunarodnih omladinskih radnih kampova. Slijedeći programski cilj Pokreta Emmaus International-a po kome se omladinski kampovi organizuju širom svijeta MFS-EMMAUS, kao jedina članica Emmaus Internacionala iz države koja nije u EU, tokom 2006. godine je predložio uvođenje omladinskog kampa u Bosni i Hercegovini, kao omladinskog događaja čiji će konstantni cilj biti promocija tolerancije, suživota i jednakosti za sve u postratnoj državi kao što je Bosna i Hercegovina. Imajući u vidu gore navedeno Srebrenica je odabrana kao mjesto za implementaciju. Od tada, se redovno, svake godine u julu održava kamp. Ovogodišnji kamp uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini poseban akcenat će staviti na aktivnosti koje se tiču sticanja znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Projekat je izrađen s ciljem pomoći manjinskim povratnicima i ostalom socijalno isključenom stanovništvu na području Srebrenice, kao i širem području istočne Bosne kako bi doprinijeli održivosti njihovog povratka.

Aktivnosti:

Lista aktivnosti koje će se implementirati za vrijeme kampa se formira u saradnji sa opštinom Srebrenica i u skladu sa projektima MFS-EMMAUS-a. Aktivnosti kampa obuhvataju renoviranje kuća, vodovodnih i distributivnih mreža, pomoć stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe, obnovu gradskih parkova, restauraciju kulturnih znamenitosti i spomenika, čišćenje rijeka i jezera, renoviranje škola i puteva i sl.

Pored radnih aktivnosti kroz različite edukativne, zabavne i sportske aktivnosti kamp je usmjeren na sticanje znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Navedene aktivnosti doprinose promociji tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici. Kroz različite izlete, posjete, prezentiranje običaja, tradicija različitih kultura i religija, učesnici kampa stiču nove vještine, poznanstva i nezaboravna iskustva.

Registracija/aplikacija:

Rok za prijem aplikacija je 30. juni. Učesnicima će naknadno biti poslana brošura sa detaljnijim informacijama o aktivnostima.

Broj mjesta je organičen, zato požurite sa Vašom prijavom.

PRIJAVITE SE

Za sve dodatne informacije, nejasnoće ili pitanja budite slobodni pisati na: mladi@mfs-emmaus.ba

ili pozovite na broj: +387 62 151 481 Mirela Ahmetbegović