fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OTVORENE APLIKACIJE ZA 17. EMMAUS MEĐUNARODNI OMLADINSKI RADNI KAMP

 

Organizator: Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS”

Lokacija: Potočari (Srebrenica), Bosna i Hercegovina

Period: 17.-31.07.2022.

 

O projektu:

 

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti–EMMAUS“ je daleke 2006. godine pokrenuo organizovanje Međunarodnih omladinskih radnih kampova. Slijedeći programski cilj Pokreta Emmaus International-a po kome se omladinski kampovi organizuju širom svijeta MFS-EMMAUS, kao jedina članica Emmaus Internacionala iz Europe koja nije u EU, tokom 2006. godine je predložio uvođenje omladinskog kampa u Bosni i Hercegovini, kao omladinskog događaja čiji će konstantni cilj biti promocija tolerancije, suživota i jednakosti za sve u postratnoj državi kao što je Bosna i Hercegovina. Imajući u vidu gore navedeno Srebrenica je odabrana kao mjesto za implementaciju. Od tada, se redovno, svake godine u julu održava kamp. Projekat je izrađen s ciljem pomoći manjinskim povratnicima i ostalom socijalno isključenom stanovništvu na području Srebrenice, kao i širem području istočne Bosne kako bi doprinijeli održivosti njihovog povratka.

 

Aktivnosti:

 

Aktivnosti kampova obuhvataju učešće volontera u tekućim projektima koje MFS-EMMAUS realizuje,  zatim izgradnju i renoviranje kuća, vodovodnih i distributivnih mreža, pomoć stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe, podjelu obroka, paketa sa humanitarnom pomoći i odjećom, obnovu gradskih parkova, restauraciju kulturnih znamenitosti i spomenika, čišćenje rijeka i jezera, i sl.

Neizostavni sadržaji u kampovima su i rekreativno-zabavne, muzičke i edukativne aktivnosti putem kojih mladi razmjenjuju iskustva, prezentiraju svoje običaje, tradiciju različitih kultura, religija i običaja.

Pored radnih aktivnosti kroz različite edukativne, zabavne i sportske aktivnosti kamp je usmjeren na sticanje znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Navedene aktivnosti doprinose promociji tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici. Kroz različite izlete, posjete, prezentiranje običaja, tradicija različitih kultura i religija, učesnici kampa stiču nove vještine, poznanstva i nezaboravna iskustva.

 

 

Registracija/aplikacija:

 

Rok za prijem aplikacija je 01. juli. O ishodu aplikacije biti ćete obavješteni najkasnije do 05. jula putem e-maila ili broja telefona koji ste naveli u aplikaciji.

Broj mjesta je organičen, zato požurite sa Vašom prijavom.

 

PRIJAVITE SE!  https://docs.google.com/forms/d/15yrxkeiL73-Li9AyuPwon8KMcdWfiJIOv5qFIpgY_VQ/edit

 

Brošura sa detaljnim informacijama o kampu: EMMAUS Međunarodni omladinski radni kamp – Brošura – MFS-EMMAUS

 

Za sve dodatne informacije, nejasnoće ili pitanja budite slobodni pisati na: mladi@mfs-emmaus.ba

ili pozovite na brojeve: +387 61 098 337 Haris Okanović; +387 62 151 481 Mirela Ahmetbegović