Otvorili smo vrata toplog doma za majke Srebrenice u Potočarima

Još uvijek se današnje emocije nisu slegle a mi sabiremo utiske sa otvorenja Centra za starija lica, nazvan po istinskoj heroini za sve majke Srebrenice – Hatidži Mehmedović. Riječi hvale stižu od svih današnjih prisutnih gostiju, kao i onih koji su otvaranje pratili pored malih ekrana. Podstrek svima nama u Emmaus-u da nastavimo raditi ovim putem.

Inače, MFS-EMMAUS-ovi kapaciteti u Potočarima kod Srebrenice od danas će biti bogatiji za jedan od najsavremenijih centara za smještaj starih osoba, kapaciteta 84 osobe. Osmišljen je po evropskim standardima i predstavlja spoj funkcionalnog i modernog.

Kompleks koji po infrastrukturi parira svjetskim centrima za brigu i njegu starijih osoba predstavlja veliki iskorak u lokalnoj zajednici, a u njega će prioritet za smještaj imati kao što smo već govorili prvenstveno majke Srebrenice koje su i ranije bile uključene u MFS-EMMAUS-ov projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

Korisnici će imati socijalnu i medicinsku podršku 24/7, a obezbijeđene će im biti i medicinske usluge ljekara specijalista u ambulanti koja je izgrađena u sklopu samog Centra. Kompleks sadrži jedan veliki objekat sa 36 jednosobnih apartmana, objekat za lica sa invaliditetom koji broji 8 dvokrevetnih soba, restoran sa kuhinjom i upravom, 8 kuća/bungalova za po 4 osobe, objekat za kreativne radionice koji simbolizuje bosansku sobu, te ostali popratni objekti kao što su vešeraj, kotlovnica, magacin i sl.

Još jednom hvala svima koji su na bilo koji način učestovali prije svega u izgradnji Centra, ali i u današnjoj organizaciji samog programa. Hvala vam!

Dobro se boljim vraća!

DSC_1322 – kopija