fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Podijeljena hrana, odjeća i obuća za migrante u Tuzli

MFS-EMMAUS-ov tim kontinuirano pomaže migrantima u Tuzli. Hrana, voda, mlijeko i odjeća podijeljena je i jučer na svim lokacijama gdje se grupišu migranti u ovom gradu.

Pored velikog broja migranata koje smo zatekli na autobusnoj stanici kao i na platou ispred Ureda za strance u Tuzli, zla sudbina dovela je i iransku porodicu sa dvoje malodobne djece. Promrzli i iscrpljeni od pješačenja, privremeni odmor pronašli su na pločniku ove zgrade dok čekaju prijavni obrazac.

Na pitanje da li će se zadržavati i koji im je krajnji cilj, rekli su nam da idu preko Tuzle, Sarajeva i Bihaća kroz BiH i da ih brine ulazak u zemlje Europske unije.

Razumljiva i neosporiva činjenica je da stanovništvo negoduje bilo kakvo okupljanje migranata, te da se u sigurnosnu situaciju na određenim lokalitetima mora aktivnije uključiti, međutim da li moral ima veze sa gladnim ustima i promrzlim tabanima stavlja nam prostora da razmislimo i solidarnost stavimo u prvi plan.

MFS-EMMAUS će kao i proteklih godina nastaviti sa dostavom pomoći za ove grupe ljudi čije očajne rute prolaze kroz područje Bosne i Hercegovine.