fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Pomoć djeci Burkine Faso: Godišnji troškovi školovanja jednog djeteta samo 30 KM/15 Eura

Znači li vam nešto broj  38 000 000? Često će nas pri pomisli na milione um odvesti na novac, kilometre, zemljišne površine i slično. Nažalost riječ je o broju afričke djece koja su stekla starosnu dob a ne pohađaju školu zbog loših uslova za život. Ako tome pridodamo glad, bolest, udaljenost i opasnost sa kojima se susreću na putu do škole postavljamo sebi pitanje da li i jedno dijete na zemaljskoj kugli zaslužuje takve uslove života?   

MFS-EMMAUS već petu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci u Burkini Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu. U toku je prikupljanje novčanih sredstava za stipendiranje djece za školsku sezonu 2018/2019.  Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 konvertibilnih maraka ili 15 eura za jednu školsku godinu.

Iznos zaista nije veliki i svjedoci smo dosadašnjeg pozitivnog odaziva građana BiH kada je riječ o akcijama za stipendiranje djece.

Od 2014. godine MFS-EMMAUS je prikupio 2994 stipendije za školovanje ove djece i to:

2014 godine – 209 stipendija,

2015 – 549 stipendija,

2016- 608 stipendija,

2017 – 1628 stipendija.

Pored stipendija distribuirana su i dva kontejnera materijalne pomoći koja su se sastojala od školskog pribora, prehrambenih i higijenskih paketa, odjeće, obuće, poljoprivrednog alata, građevinskog materijala za opremanje škola i sl.

Ova humanitarna akcija pokrenuta je 2014. pod nazivom „Testiraj svoju humanost- pomozi mi da i ja završim školu“, a inicijator je bila mreža partnerskih organizacija BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje uposlenika MFS-EMMAUS-a je posjetilo ovu zemlju te se uvjerilo u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velika želja ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne.

Testirajmo svoju humanost i stvorimo ponovno osjećaj da smo nekome pomogli da zavši školovanje sa skromnim izdvajanjem sredstava. Svi oni koji uplate stipendije dobit će povratno pismo zahvale i fotografiju od djeteta kojeg stipendira.

 

 

Mi vjerujemo da će i naredne školske godine veliki broj djece imati mogućnost da nastavi školovanje zahvaljujući upravo vama.

 

POMOZI MI DA I JA ZAVRŠIM ŠKOLU!

Svrha uplate: stipendija za Burkinu Faso

Uni Credit Banka

3389002209384239

IBAN: BA39 3383002250449586

SWIFT CODE: UNCRBA 22

Novac možete uplatiti putem PayPal-a direktno na adresu: donate@mfs-emmaus.ba ili paypal@mfs-emmaus.ba;