fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Pomoć stigla u ruke sirijskih izbjeglica

Uposlenici MFS-EMMAUS-a danas su izvršili distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. U nekima od njih je smješteno i do 40.000 ljudi. Tužan splet sudbina koji smo zatekli u izbjegličkom kampu zadale su nam ogroman šamar od kojeg se nemoguće oporaviti.
Nevini dječiji pogledi šamarali su nas sramežljivo i sa pomalo nevjerice jer suza nemaju, potrošene su već odavno. Sve je rjeđa pomoć za ove ljude pa su nam dotrčali u zagrljaj. U kampovima koje smo obišli uglavnom su smještene porodice iz Halepa i veliki je broj jetima. Podijelili smo im prehrambene pakete sa namirnicama koje su građani BiH prikupljali za posljednji konvoj pomoći, a najmlađe i najhrabrije stanovnike obradovali smo slatkišima.
Stavljali su ruku na srce i blagim naklonom odali zahvalu. Njihov jezik ne znamo a nije nam bio ni potreban. Odraz u njihovim očima izlistavao je roman patnje pred kućnim pragom. Nepregledni plavo – bijeli šatori sada su njihov dom. Zasadili su i cvijeće oko šatora jer kažu da se život uprkos svemu nastavlja dalje.
Nakon izbjegličkih kampova posjetili smo i kuće sa izbjeglicama te stanove koje IHH u saradnji sa drugim organizacijama gradi za ove ljude jer su uslovi u šatorima nemogući, posebno za one koji u njima žive od početka rata u Siriji.
Bosanci i Hercegovci budite ponosni što ste bili dio ove priče i budite sigurni da je pomoć stigla u prave ruke i u pravo vrijeme. Pekare koje konstantno spremaju lepine za ove stanovnike već su krenule sa utroškom vašeg doniranog brašna i biti će podijeljene ovim ljudima kojima je jedina želja hrana i krov nad glavom.
Dobro se boljim vraća!

Pomoć za sirijske izbjeglice