fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Predstavnice MFS-EMMAUS-a učestvuju na “Međunarodnom konvoju savjesti za oslobođenje žena zarobljenih u Siriji. “

Predstavnice MFS-EMMAUS-a učestvuju na „Međunarodnom konvoju savjesti“, kojeg je pokrenula grupa žena kako bi time skrenuli pažnju svjetske javnosti na problem žena koje se nalaze u zatvorima sirijskog režima Bashara al-Assada.

„Konvoj savjesti” će 6. marta autobusima krenuti iz Istanbula, a potom proći kroz nekoliko turskih gradova i onda stići na granicu sa Sirijom. Planirano je da 8. marta, na Dan žena, u Hatayu, gradu na jugu Turske, uz samu granicu sa Sirijom, bude održana konferencija za medije.

Cilj Konvoja je skrenuti pažnju na problem žena koje su izložene mučenju i silovanju u zatvorima sirijskog režima, i tražiti njihovo hitno oslobađanje.

Međunarodni konvoj savjesti podržale su žene iz 55 zemalja kao i brojna udruženja i nevladine organizacije među kojima je i MFS-EMMAUS, uključujući humanitarnu fondaciju IHH, žensku organizaciju Kadem, IHAK i sl.

-Advokatica Gulden Sonmez, zamjenica predsjednika Pokreta pravde i zaštite ljudskih prava (IHAK), na konferenciji za medije u Istanbulu kazala je da je u ratu u Siriji, koji je ušao u sedmu godinu, poginulo blizu milion osoba, uključujući djecu, žene i starije osobe.

Naglasila je kako je, prema njihovim informacijama, u sirijskom ratu do sada poginulo oko 15 hiljada djece, dok je 13.581 žena bila izložena mučenju i okrutnom postupanju u zatvorima sirijskog režima.

Trenutno se u tim zatvorima nalazi 6.736 žena, od čega 417 djevojčica. Izložene su mučenju i, ustvari, tamo čekaju da umru. Mi im želimo pomoći kako bi konačno izašle na slobodu“, rekla je Sonmez.

Istakla je da raspolažu informacijama da mnoge žene koje su silovane u tim zatvorima, kasnije, kada im se ukaže prilika, izvrše samoubistvo.

Naglasila je da seksualni napadi na žene, mučenje i nezakonito zatvaranje, prema međunarodnom pravu i svim religijama, predstavljaju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Sirijski režim u ratu koji još traje silovanje koristi kao oružje. Nažalost, o ovom problemu skoro da niko i ne govori. Čujemo jecaje i vrisak žena u tim zatvorima. Sedam godina čekamo da neko nešto uradi o ovom pitanju. Očekujemo da države i organizacije koje posjeduju neku moć, nešto urade. Želimo podići glas o ovom pitanju i da se konačno nešto uradi za ove žene”, rekla je Sonmez. – piše Anadolu Agency (AA)

Za sirijski narod smo do sada obezbijedili velike količine materijalne pomoći ali i na ovaj želimo da pokažemo našu solidarnost i podržimo nedužne žene.

Žene BiH uz žene Sirije!