fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Stipendiranje jetima iz cijele Bosne i Hercegovine

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog siromaštva, bolesti, nesreća i sl.

U svijetu danas ima preko 140 miliona djece jetima a MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju oko 2.400 djece sa područja cijele BiH.

 

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine.

Pored djece jetima koji su uključeni u projekat stipendiranja, MFS-EMMAUS posjeduje i bazu sa preko 1000 evidentirane djece koja čekaju donatora. Pored stipendiranja tj. novčane pomoći, MFS-EMMAUS realizuje mnogobrojne projekte podrške jetimskim porodicama a neki od njih su:

  • Izgradnja i rekonstrukcija kuća ·
  • Donacija odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora ·
  • Jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata ·
  • Organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu ·
  • Organizacija iftara i podjele bajramskih paketa ·
  • Podjela prehrambenih i higijenskih paketa ·
  • Edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje ·
  • Socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima

 

U odnosu na 2020. godinu, broj stipendirane djece je povećan za 500 novih stipendista što predstavlja izuzetan napredak u funkcionisanju ovoga projekta.

U toku 2021 godine MFS-EMMAUS-ov Ured za majku i dijete koji vodi brigu o ovoj djeci posjetio je oko 130 porodica na kućni prag uručivši im razne vidove pomoći, počevši od prehrambenih paketa, iftara, zekata, ogrijeva, jednodnevnih pilića za tov i hrane za iste. Česte su bile podjele i ovaca, plastenika, bijele tehnike i namještaja. Na zahtjev donatora, nerijetko se vršila podjela odjeće i obuće koju su djeca jetimi mogli sami birati u marketima širom Bosne i Hercegovine.

 

Posebno nam je drago što ovaj projekat obuhvata sve više mogućnosti stipendiranja koje nastojimo pružiti ovoj djeci i na taj način pomoći njihovim majkama da na dostojanstven način iškoluju i izvedu ovu djecu na pravi put gdje će jednoga dana postati samostalni i nezavisni od bilo čije pomoći.

Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja, ili samo jednog jetima, pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos minimalne mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 Eura/60 BAM.

 

Žiro račun za novčane donacije:

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

Svrha uplate: Stipendiranje jetima

 

Kada se jetim smije, cijeli svijet se smije!