fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

U MFS-EMMAUS-ovoj ambulanti u Potočarima obavljeni specijalistički pregledi za majke Srebrenice i lokalnog stanovništva.

Tim ljekara sa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” iz Gračanice i prihvatnog centra “Duje” u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus, organizirali su danas preglede za stanovništvo Srebrenice i okolnih općina.

Ekipa vrhunskih ljekara i specijalista iz ovih zdravstvenih ustanova biće svakodnevno na raspolaganju pacijentima. Uskoro će Potočari i zvanično dobiti ambulantu porodične medicine.

Stanovništvo Srebrenice i okolnih općina u narednom periodu neće morati da čeka u dugim redovima na razne specijalističke medicinske preglede. Jer će u narednom periodu tim ljekara sa područja Tuzlanskog kantona dva do tri puta mjesečno biti im na raspolaganju.

“Treba ti pet puta da odeš u Zvornik. Pa u Zvorniku da povadiš sve nalaze, pa da se ponovo vratiš. Sto đavola nam treba. Sad je sve drugačije, ovdje možemo da obavimo sve preglede”.

“Nemaš u Bratuncu, moraš se naručiti za ultrazvuk i za sve. Ovdje dođemo i odjednom završimo sve: Hvala puno što se trudite da dođu ovdje doktori”.

Medicinski volonterizam uvijek je posebna priča, ističu ljekari sa UKC-a Tuzla i dodaju da je njihova moralna i ljudska obaveza biti na raspolaganju.

“Sa mnom u ekipi su hirurzi, kardiovaskularni hururzi, internisti te neuropsihijatar. Cilj je pomoć stanovništvu i kolegama, da u ovoj povoljnoj epidemiološkoj situaciji, da pomogne u specijalističko-konsultativnoj djelatnosti”, istaknuo je prof.dr. Šekib Uminahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Ferid Konjić, šef odjela kolorektalne hirurgije UKC Tuzla rekao je:
“Ovdje prvenstveno treba da bude tim porodične medicine koji će pružati usluge iz primarne zdravstvene zaštite. A mi svi ostali stojimo na dispoziciju bukvalno 24 sata tom kolegi koji bude ovdje radio”.

Prof.dr. Zijah Rifatbegović, načelnik klinike za hirurgiju UKC Tuzla istaknuo je:
“Sve vrijednosti koje sadrži moje zvanje, odnosno zvanje ljekara, osjeća potpuno afirmaciju dolaskom u Srebrenicu. U ovu ambulantu koja je namijenjena da pruži usluge”.

Majke Srebrenice Šuhra Malić došla je danas na pregled. Zahvalna je kaže svima koji nisu zaboravili istinske majke Srebrenice.

“Hvala Vam puno. Od srca Vam hvala. I ovim curama što nas služe i ljudima što znaju za nas. Puna je Srebrenica naših “grabedžija”. Nikad niko nije upitao za nas”, rekla je Malić.

Pored tima sa UKC-a Tuzla, u humanoj medicinskoj misiji su i doktori i medicinske sestre iz Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici i prihvatnog centra “Duje” Doboj Istok .

“Ja sam već drugi put ovdje. Ubuduće ću se odazvati svaki put kada god budem mogao. To je onako ljudski i humano, nemamo puno tu šta reći, šta god da kažemo biće suvišno”, naveo je Jusuf Hodžić, internista Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica.

Adisa Hodžić, medicinska sestra prihvatni centar “Duje” Doboj Istok rekla je da joj jako znači današnji dan i što će raditi sa majkama Srebrenice.

Naš krajnji cilj, bez kojeg ovog projekta ne bi bilo, jeste da se u ovim prostorijama u narednom periodu otvori ambulanta porodične medicine.

“Sada smo u fazi završetka papiroloških procedura, koje su neophodne da bi ambulanta imala puni kapacitet, kada je riječ o osoblju ali i uslugama koje može pružiti. Moramo prvo riješiti pitanje jednog stalno zaposljenog ljekara, što je preudvijet za rad ambulante jedne porodične medicine”, istakno je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS Emmaus.

Mirnesa Smajić ze zahvalila Emmausu, kazavši:

“Dobra su organizacija. Svima pomaže. I moje dijete ide u njihov centar”.

Dok se čeka i zvanično otvaranje ambulante u Potočarima, privodimo kraju još jedan veliki projekat, a to je starački dom. Na kraju radnog dana humani doktoru posadili su brezu ispred ambulante kao simbol za uspjeh rada budućeg zdravstvenog objekta, ali i sutrašnjeg Dana nezavinosti BiH.

 

2 (Medium)
3 (Medium)
1 (Medium)
7 (Medium)
16 (Medium)
11 (Medium)
8 (Medium)
4 (Medium)
14 (Medium)
12 (Medium)
5 (Medium)
6 (Medium)
15 (Medium)
10 (Medium)
9 (Medium)
13 (Medium)
2 (Medium) 3 (Medium) 1 (Medium) 7 (Medium) 16 (Medium) 11 (Medium) 8 (Medium) 4 (Medium) 14 (Medium) 12 (Medium) 5 (Medium) 6 (Medium) 15 (Medium) 10 (Medium) 9 (Medium) 13 (Medium)
28