fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

U Prihvatnom centru Duje obilježen Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine 1. Oktobra, a proglasila ga je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine rezolucijom, da bi naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.  Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti država da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Od ukupno 430 korisnika, u Prihvatnom centru Duje, zbrinuto je 100 korisnika treće životne dobi.

Povodom ovog dana za njih je upriličena zabava i druženje uz razgovor kroz koji su mogli izraziti svoja osjećanja, želje i potrebe. 

Druženje su dodatno uljepšali mališani iz Dnevnog centra za djecu Doboj koji su došli u posjetu Prihvatnom centru Duje a potom su pjesmom, igrokazom i recitacijama razveselili sve prisutne.

Pored zabavnog dijela, održana je i prezentacija na temu “Zdravstveni prioriteti u brizi za osobe starije životne dobi” koju je prezentovala socijalna radnica Kanita Mešić.

Prihvatni centar Duje mnogima je postao drugi, a većini njih i jedini dom u kojima se osigurava životno okruženje prilagođeno zdravstvenim i socijalnim potrebama korisnika, gdje se svi trude da svaki korisnik zadrži svoje dostojanstvo te životnu sigurnost“.