fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

DOM ZA STARIJA LICA “HATIDZA MEHMEDOVIC”

Najsavremeniji centar ovog tipa u Bosni i Hercegovini i šire, osmišljen je po evropskim standardima predstavlja spoj funkcionalnog i modernog. Kompleks koji parira svjetskim centrima za brigu i njegu starijih osoba predstavlja veliki iskorak u lokalnoj zajednici, a u njemu će prvenstveno biti smještene majke Srebrenice i Podrinja, dok će prednost imati korisnice projekta “Ljubav za majke Srebrenice“.

 

Dom raspolaže sa 118 kreveta raspoređenih u 8 bungalova sa po 2 apartmana i jednim velikim objektom od 36 apartmana. Također, Dom ima i poseban objekat gerijatrije sa 14 kreveta.

 

Dom je otvoren 23. oktobra 2022. godine, a prijem prvih korisnika očekuje se početkom 2023. godine. Izgradnja Doma za starija lica „Hatidža Mehmedović“ je počela 10. jula 2019. godine, postavljanjem kamena temeljca na placu površine šest dunuma, gdje je prethodno izgrađena ambulanta koja se sada nalazi u sklopu samog Doma.

 

Tok izgradnje kompleksa trajao je preko tri godine i u tom jako turbulentnom periodu desila se velika pandemija virusa COVID-19, što je značajno usporilo izgradnju i u jednom kraćem periodu totalno zatvorila sva radilišta. Međutim, ideja nije izblijedila i odmah po ublažavanju svih mjera kretanja aktivizirala se izgradnja, pa se i finalno uređivanje enterijera i eksterijera završilo krajem oktobra 2022. godine, kada je i svečano otvoren kompleks Dom za starija lica.

 

Uz prisustvo brojnih zvanica, prijatelja, donatora i majki Srebrenice, 23. oktobra otkrivena je ploča sa nazivom Dom za starija lica „Hatidža Mehmedović“, što je na opštu radost svih prisutnih probudilo lijepa sjećanja na ovu heroinu koja je bila simbol borbe jedne majke za ljudska prava.

 

Ono na što smo najviše ponosni, jer to je ujedno dokaz našeg kontinuiranog rada u Srebrenici, jeste da su prvi uposlenici Dom za starija lica ”Hatidža Mehmedović“ upravo naša djeca, korisnici Internata u Potočarima.

 

Oni su završili srednju medicinsku školu u Srebrenici, te su svoje praktično znanje upotpunili u našem Prihvatnom centru ”Duje“ u Klokotnici.

 

Ovaj projekat će biti od posebnog značaja za majke jer one sada znaju da nisu same i da ima neko ko će o njima brinuti 24h na dan.

 

 

Ambulanta u sklopu Doma za starija lica “Hatidža Mehmedović”

 

Ambulanta će imati ljekara opće prakse koji će stalno ordinirati, kao i drugo medicinsko osoblje. Nekoliko opremljenih ordinacija kao što su: intervencije, stomatološka i ginekološka, već neko vrijeme rade na inicijativu ljekara iz Tuzle, Sarajeva, Gračanice i drugih gradova, koji volonterski obavljaju specijalističke preglede za sve ljude iz Podrinja.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem PayPal-a