DOM ZA STARIJA LICA “HATIDZA MEHMEDOVIC”

Dom je namijenjen za smještaj i brigu o starijim osobama, posebno majkama Srebrenice i Podrinja, koje su preživjele genocid. Ovaj dom nazvan je po rahmetli Hatidži Mehmedović, kojoj su ubijeni najmiliji padom Srebrenice, a koja je do kraja svog života bila glas pravde i istine za žrtve.

Smješten u neposrednoj blizini Memorijalnog centra u Potočarima, dom raspolaže sa 118 kreveta raspoređenih u 8 bungalova sa po 2 apartmana i jednim velikim objektom od 36 apartmana te  poseban objekat gerijatrije sa 14 kreveta.

Izgradnja Doma počela je 10. jula 2019. godine, postavljanjem kamena temeljca na placu površine šest dunuma, gdje je prethodno izgrađena moderno opremljena ambulanta ZU “EMMAUS” koja se nalazi u sklopu samog Doma a služi za potrebe korisnika i stanovništva Srebrenice i okolnih mjesta.

Uz prisustvo brojnih zvanica, prijatelja, donatora i majki Srebrenice, 23. oktobra 2022. godine Dom zvanično počinje sa radom a otkrivena je i ploča sa nazivom Dom za starija lica „Hatidža Mehmedović“, što je na opštu radost svih prisutnih probudilo lijepa sjećanja na ovu heroinu koja je bila simbol borbe jedne majke za ljudska prava.

Ono na što smo najviše ponosni, jer to je ujedno dokaz našeg kontinuiranog rada u Srebrenici, jeste da su prvi uposlenici Dom za starija lica ”Hatidža Mehmedović“ upravo naša djeca, korisnici Internata u Potočarima.

Oni su završili srednju medicinsku školu u Srebrenici, te su svoje praktično znanje upotpunili u našem Prihvatnom centru ”Duje“ u Klokotnici.

Ovaj projekat će biti od posebnog značaja za majke jer one sada znaju da nisu same i da ima neko ko će o njima brinuti 24h na dan.

Ambulanta u sklopu Doma za starija lica “Hatidža Mehmedović”

Ambulanta ima ljekara opće prakse koji  stalno ordinira,  kao i drugo medicinsko osoblje. Nekoliko opremljenih ordinacija kao što su: intervencije, stomatološka i ginekološka, već neko vrijeme rade na inicijativu ljekara iz Tuzle, Sarajeva, Gračanice i drugih gradova, koji volonterski obavljaju specijalističke preglede za sve ljude iz Podrinja.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746