fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

REPREZENTACIJA BESKUĆNIKA BIH

Krajem mjeseca marta 2011.godine predstavnici Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS” (MFS – EMMAUS) su posjetili Udrugu „Most“ i njihovo Prihvatilište za beskućnike u Splitu, gdje se po prvi puta razmatralo o formiranju bosanskohercegovačke malonogometne reprezentacije beskućnika i njenom učešću na turnirima u regiji, te na Svjetskom prvenstvu za beskućnike (Homeless World Cup – HWC) u narednom periodu.

Na prvenstvu koje se te godine igralo u Parizu, naša reprezentacija nije učestvovala iz razloga što akreditovanje naše selekcije nije bilo urađeno do kraja.
​Nakon ispunjavanja kriterija potrebnih za članstvo postavljenih od strane HWC organizacije, 11. augusta 2011. godine stigla je i zvanična potvrda o članstvu malonogometne reprezentacije beskućnika BiH.

Potvrdom o članstvu u HWC-u za partnera na projektu ispred BiH imenovan je MFS – EMMAUS.

Ovim imenovanjem MFS – EMMAUS je preuzeo odgovornost za organizovanje svih aktivnosti u okviru projekta na nivou BiH.
MEKSIKO – prvo učešće na Svjetskom Prvenstvu
Dana 22.11.2011.godine MFS – EMMAUS je dobio i zvaničnu potvrdu za učešće reprezentacije beskućnika BiH na desetom Svjetskom prvenstvu beskućnika, koje se igralo od 06. do 14. oktobra 2012. godine u Meksiku. Bilo je to prvo učešće reprezentacije BiH na prvenstvu, gdje je na svom debiju a u konkurenciji 43 zemlje svijeta zauzela šesto mjesto i osvojila titulu Najboljeg debitanta. 
POZNAN- POLJSKA
Godinu dana kasnije BiH reprezentacija je učestvovala i na jedanaestom svjetskom prventvu u Poznanu – Poljska, gdje je ponovljen uspjeh iz Meksika, odnosno osvojeno je još jedno šesto mjesto, ovaj put u konkurenciji 45 zemalja svijeta.
ČILE
U oktobru 2014. godine u Čileu na dvanaestom po redu a za BiH trećem učešću na SP beskućnika, reprezentacija BiH došla do finala u kojem je izgubila od reprezentacije domaćina Čilea rezultatom 5:2 (3:0). Pozitivna vijest o uspjehu se širila regijom ali i šire, a jednu od ljepših priča po povratku u BiH zabilježila je Al-Jazzer-a. Interesantno je napomenuti da je put reprezentacije u daleki Čile pomogao i Muhamed Bešić fudbalski reprezentativac BiH, koji je sa 10.000 KM osigurao kupovinu pet avionskih karti. 
AMSTERDAM
U 2015. godini SP se održalo u Amsterdamu, Holandija gdje su naši reprezentativci zauzeli 13. mjesto u konkurenciji 48 reprezentacija svijeta.
GLASGOW

BH. Reprezentacija nogometaša beskućnika završila je takmičenje na SP-u nogometaša beskućnika u Glasgowu na 8. mjestu.

OSLO

Na Svjetskom prvenstvu u Oslu, Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH je pobjedom protiv Irske (7:4) zauzela 7. mjesto u konkurenciji od 48 reprezentacija.

Rezultat je ovo dobre igre i zalaganja naših igrača ali i podrške koju su imali od strane BHFanaticosa iz Norveške.

KARDIF

Sedamnaesti po redu  Homeless World Cup-u se održao u Welsu u Kardifu od 27. jula do 3. avgusta 2019. godine.

Svoje učešće na Homeless World Cup-u, naša reprezentacija započela je nizajući pobjedu za pobjedom, ali ponekad jednostavno sreća igra glavnu ulogu. Iako su imali neopisivu želju da prekinu negativni niz poraza u četvrtini finala te se plasiraju u polufinale, nažalost naša reprezentacija nije osigurala plasman. Proteklih godina je koban bio Čile a ovog prvenstva je Meksiko prekinuo natjecanje do finala pobjedom od 2:0 protiv naše reprezentacije.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na kraju zauzela 6. mjesto u konkurenciji od 44 reprezentacije što je zaista veliki uspjeh.

 

Dešavanja vezana za reprezentaciju beskućnika možete pratititi i na facebook stranici