JEZIK
  • Bosanski
  • English

STIPENDIRANJE DJECE U BURKINI FASO, AFRIKA

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet” – N. Mandela

Projekat stipendiranja djece u Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja pokrenut je 2014. godine zahvaljujući želji i ideji uposlenika MFS-EMMAUS-a te mreži partnerskih organizacija BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska).

Burkina Faso ima oko 14 miliona stanovnika, većinski islamske vjeroispovijesti. To je jedna od najsiromašnijih država na svijetu. Stanovnici ove afričke države žive u nemogućim uvijetima, bez struje, vode i ostalih stavari koje su potrebne za normalan život. Jedan od najvećih problema ove države predstavlja nepismenost, prvenstveno zbog nepostojanja uslova da djeca pohađaju školu.

Tako je pokrenuta humanitarna akcija  pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“ kojoj je glavni cilj da djeci iz Burkine Faso osigura dio stipendija, kako bi mogli uspješno završiti osnovno obrazovanje.

Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 konvertibilnih maraka (15 eura) za jednu školsku godinu.

Od 2014. do 2018. godine MFS-EMMAUS je zahvaljujući građanima i donatorima prikupio stipendije za ukupno 4 667 djece, a uz to distribuirana su i tri brodska kontejnera materijalne pomoći koja su se sastojala od školskog pribora, prehrambenih i higijenskih paketa, odjeće, obuće, poljoprivrednog alata, građevinskog materijala za opremanje škola i sl.

Odlazak u školu, druženje sa vršnjacima, igra i radost su prava  i potrebe djece širom svijeta. Pa ipak, podatci govore da više od 38 miliona djece u Africi još uvijek ne ide u školu.

Mi vjerujemo da će i naredne školske godine veliki broj djece u Burkini Faso imati mogućnost da nastavi školovanje zahvaljujući upravo donacijama dobrih ljudi.

TESTIRAJMO SVOJU HUMANOST I POMOZIMO OVOJ DJECI SA SKROMNIM IZDVOJENIM SREDSTVIMA A KOJA ĆE NJIMA OMOGUĆITI BOLJU I SRETNIJU BUDUĆNOST.

 

 

Burkina Faso

 

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Svrha uplate: stipendija za Burkinu Faso

Uni Credit Banka

3389002209384239

IBAN: BA39 3383002250449586

SWIFT CODE: UNCRBA 22

Novac možete uplatiti putem PayPal-a