Stipendiranje djece u Burkini Faso, Afrika

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet” – N. Mandela

Od 2014. do 2017. godine MFS-EMMAUS je zahvaljujući  građanima BiH i donatorima prikupio stipendije za ukupno 2994 djece

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 1628 učenika u zapadnoj afričkoj državi Burkini Faso.

Projekat stipendiranja djece u     Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja pokrenut je 2014. godine zahvaljujući želji i ideji uposlenika MFS-EMMAUS-a te mreži partnerskih organizacija BBF (Bosna- Burkina Faso –       Francuska).

U Burkini Faso veliki problem predstavlja nepismenost, prvenstveno zbog nepostojanja uslova da djeca pohađaju školu.

Tako je pokrenuta humanitarna akcija  pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“ kojoj je glavni cilj da djeci iz Burkine Faso osigura dio stipendija, kako bi mogli uspješno završiti osnovno obrazovanje.

Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 konvertibilnih maraka (15 eura) za jednu školsku godinu.

Od 2014. do 2017. godine MFS-EMMAUS je zahvaljujući građanima i donatorima prikupio stipendije za ukupno 2994 djece, a uz to distribuirana su i dva kontejnera materijalne pomoći koja su se sastojala od školskog pribora, prehrambenih i higijenskih paketa, odjeće, obuće, poljoprivrednog alata, građevinskog materijala za opremanje škola i sl.

Pored građana BiH i BH dijaspore veliki broj stipendija obezbijedili su Medžlis Islamske zajednice Srebrenik  i Medžlis Islamske zajednice Gradačac.

Odlazak u školu, druženje sa vršnjacima, igra i radost su prava  i potrebe djece širom svijeta.

Pa ipak, podatci govore da više od 38 miliona djece u Africi još uvijek ne ide u školu.

MFS-EMMAUS i dalje nastavlja sa ovim projektom, tako da svi oni koji žele mogu učestvovati u stipendiranju djece i na taj način osnažiti im nadu u bolju i sigurniju budućnost.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Svrha uplate: stipendija za Burkinu Faso

Uni Credit Banka