JEZIK
  • Bosanski
  • English

USLUGE U ZAJEDNICI ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Njihov osmijeh je naš uspjeh

Projekat kućne njege i pomoći u kući pod nazivom „Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi“ jedan je od pionirskih projekata na lokalitetu Tuzlanskog kantona i šire. Projekat ima za cilj da otvorenim oblikom zaštite i u skladu sa osnovnim životnim potrebama omogući medicinsku njegu i pomoć u kući osobama treće životne dobi. Program kućne njege i pomoći se sastoji iz personalne asistencije, medicinsko-tehničkih radnji, kao i drugih uslužnih djelatnosti. Projektom je obuhvaće na 21 osoba sa područja Doboj Istoka i Gračanice. Pored navedene podrške korisnicima ne izostaje ni materijalna podrška kao što su: kupovina ogrjeva za zimu, namještaja, bijele tehnike, podjela prehrambenih paketa, te drugih stvari neophodnih za život. Dvije patronažne medicinske sestre svaki dan vozilom obilaze nekoliko adresa i pružaju svu neophodnu pomoć ovim osobama, a također su dostupne i za eventualne vanredne posjete po potrebi korisnika.

 

Za godinu dana pripremljeno i podijeljeno 1.260.000 obroka na nivou cijelog Udruženja

 

MFS-EMMAUS posjeduje pet vlastitih kuhinja u sklopu svojih infrastrukturnih objekata, a to su: Centralna kuhinja pri Prihvatnom centru „Duje“ u kojoj aktivno djeluje i velika pekara za proizvodnju hljeba i peciva, zatim kuhinja u sklopu Internatskog smještaja za djecu u Potočarima gdje je također instalirana mini pekara, kuhinja u restoranu „Leptir“, kuhinja u Zvorniku i novootvorena kuhinja u Velikoj Kladuši. Maksimalno posvećenim zalaganjem uposlenika svake od navedenih kuhinja, priprema obroka uvijek se odvijala bez posebnih poteškoća, a broj obroka se iz dana u dan povećava shodno potrebama naših projekata, pa smo za godinu dana dostigli cifru od 1.260.000 obroka.

Ovaj impozantan podatak treba da bude ponos svih uposlenih u MFS-EMMAUS-u i vjerodostojna zahvala za svakog donatora pojedinačno. Za svaki obrok, prvenstveno je potrebno obezbijediti adekvatne namirnice koje dobijamo kroz donacije različitih organizacija i pojedinaca, prikupljanjem kurbanskog mesa, zatim iz vlastite solidarne ekonomije (gdje obezbjeđujemo organsko povrće i voće), kao i mljekare koja naše kuhinje snabdijeva svojim asortimanom proizvoda.