INTERNATSKI SMJEŠTAJ ZA DJECU U POTOČARIMA, SREBRENICA

Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje

Projekat Internatskog smještaja za djecu u Potočarima, Srebrenica egzistira od 2012.godine.

Osnovna zamisao ovog projekta je da se djeci iz udaljenih područja okoline Srebrenice osiguraju uslovi za nesmetan proces školovanja i obrazovanja, kroz obezbjeđivanje osnovnih uslova koje svako dijete zaslužuje. Zbog velike udaljenosti ruralnih područja, loše putne komunikacije, te lošeg socijalnog stanja povratnika, u velikoj mjeri izostaje i školovanje djece koja žive u udaljenim okolnim područjima Srebrnice.

U cilju smanjenja broja djece iz udaljenih mjesta koja zbog nepristupačnosti i udaljenosti od škole često napuštaju obrazovanje, te smanjenja izostanaka u školi i poboljšanja školskog uspjeha, smještajem u internat, djeci se osiguravaju adekvatni uslovi za boravak, obrazovanje i dalje osposobljavanje.

Smještaj u internatu obuhvata cjelosedmični boravak, smještaj, ishranu, prevoz do škole i nazad, kao i podršku od strane stručnog osoblja, u izvršavanju domaćih zadataka i pomoć u učenju. Za djecu se također organizuju kursevi engleskog i njemačkog jezika, informatike te ostale društvene aktivnosti.

Pored obrazovne komponente nezaobilazna je i odgojna koja podrazumjeva usvajanje znanja, vještina i navika za izrastanje djece korisnika u samostalne i stabilne ličnosti.

Sve navedene usluge za djecu su besplatne, iako zahtjevaju velike novčane izdatke, koje MFS-EMMAUS svake godine osigurava uz pomoć donatora.

Broj djece je svake godine u porastu, stoga je ove školske godine obezbjeđen smještaj za 62 djece. Od tog broja 18 učenika pohađa osnovnu a 44 srednju školu.

Školska godina Broj korisnika
2012/2013 11
2013/2014 25
2014/2015 27
2015/2016 38
2016/2017 47
2017/2018 57
2018/2019 62

Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje!
Sa 90 € mjesečno školuj i ti jednog đaka.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746