fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

IZDVOJENE HUMANITARNE AKCIJE

Pružiti pomoć onima kojima je potrebna je obaveza svih nas

Izgradnja bunara u Africi

 

MFS-EMMAUS već četvrtu godinu vrši iskope bunara u afričkim zemljama Niger i Uganda, čije stanovništvo zbog velikih suša oskudijeva sa izvorima pitke vode. Važnost projekta je vrlo brzo prepoznata od strane brojnih građana Bosne i Hercegovine kao i dijaspore, a rezultat svega toga je preko stotinu izgrađenih bunara u periodu manjem od tri godine.

 

Shodno vrsti terena i rastresitosti tla na kojem se vrše iskopi bunara koriste se dvije različite tehnike, uske dubinske bušotine Ø 100 i Ø 1.000 mm.

 

Niger je procentualno zasićenija zemlja sa pjeskovitim tlom, pa se zbog specifičnosti terena koriste dubinska iskopavanja u promjeru Ø 100 mm i koriste se PVC obloge kao zaštita od zatrpavanja bušotine, dok je Uganda pogodnija za iskop širih promjera bunara pa se većinom koriste iskopine promjera Ø 1.000 mm, a obloga za iste se izrađuje od opeke. I jedne i druge bušotine se zbog nedostatka mehanizacije vrše ručno, primitivnim i ručno izrađenim alatima. To u velikoj mjeri i povećava vremenski proces izgradnje bunara.

 

Na obje vrste bušotina stavlja se fabrički izgrađena ručna pumpa za vodu na koju se daje garancija od godinu dana, koja pokriva svo servisiranje i vraćanje iste u funkciju u slučaju kvara.

 

Svaki bunar napaja od 15 do 30 članova jednog naselja pitkom vodom i još nemamo informacije od strane partnerskih organizacija koje imaplementiraju projekte izgradnje bunara da je bilo koji od izgrađenih bunara vremenom presušio. To govori o isplativosti ove investicije.

 

 

Pomoć izvan granica Bosne i Hercegovine

 

U svom dugogodišnjem radu MFS-EMMAUS kroz različite humanitarne akcije pruža pomoć i narodu izvan granica Bosne i Hercegovine kao što je bila pomoć za: izbjeglice iz Sirije, izbjeglice u Bangladešu, pomoć za Palestinu, Burkinu Faso, Niger, Ugandu, Mongoliju itd…

 

Distribucija humanitarne pomoći u kriznim situacijama je neizostavna, pa bilježimo i pomoć narodu Albanije i Turske poslije razornih zemljotresa, pomoć narodu Libanona nakon razorne lučke eksplozije i sl.

 

Godina koja je iza nas, također, nije protekla bez pružanja pomoći izvan granica naše zemlje, pa je u jeku ratnih dešavanja u Ukrajini MFS-EMMAUS pokrenuo apel za prikupljanje finansijske pomoći ovom ratom pogođenom stanovništvu. Na osnovu upućenog apela prema nama od strane Emmaus Internacionala i Emmaus Evrope, čije smo i mi članice, zatraženo je da se uključe sve Emmaus grupe kako bi se prikupila što veća pomoć.

 

Također, poslali smo još jednu poruku dobrih i plemenitih susjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji u posljednje vrijeme plijene pažnju šire javnosti.

 

Potpisan je i sporazum o saradnji sa partnerskog organizacijom iz Crne Gore, a nedugo za tim i realizovane prve aktivnosti kroz projekat „Tople zime“ gdje se za stanovništvo Crne Gore u stanju potrebe vršila distribucija ogrijevnog drveta.

 

 

 

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586

SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem PayPal-a