fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

LJUBAV ZA MAJKE SREBRENICE

One našu ljubav zaslužuju - 40 korisnica

„Ljubav za majke Srebrenice“ je projekat kojim je obuhvaćeno 40 majki treće životne dobi sa područja Srebrenice, kojima je potrebna podrška u smislu društvenih aktivnosti, psiholoških savjetovanja, kao i pružanja pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Zbog toga je oformljen mobilni tim koji ih svakodnevno obilazi u njihovim porodičnim kućama. To su uglavnom majke kojima su u genocidu ubijeni članovi porodice i nemaju nikoga bližnjeg ko će se o njima brinuti. Projekat se realizuje od decembra 2016. godine kada je brojao svega 25 majki. Od tog perioda pa do danas, kroz projekat je uključeno ukupno 54 majke, a 14 majki je nažalost preselilo na Bolji svijet.

  • Naše majke iz Srebrenice boravile su u posjeti gradu Konya, tačnije opštini Seldžuklu gdje su u sklopu projekta “Most bratstva Seldžuklu – Sarajevo” bile posebne gošće. Tom prilikom majke su obišle Aladinovu džamiju i Mevlanino turbe, zahvalile na prijemu i gostoprimstvu, te pozvale njihove domaćine da i oni ponovo posjete Srebrenicu.
  • Organizirana posjeta nekoliko majki Srebrenice gradu Mostaru na premijeru filma o majci Hatidži Mehmedović, autora Saliha Brkića.
  • Održan susret majki Srebrenice i Bužima u martu mjesecu. Organizaciju porodica šehida i poginulih boraca općine Bužim posjetile su majke Srebrenice gdje su ih, između ostalih, ugostili i članovi Udruženja hadžija „EN-NUR“ iz Bužima i zajedno obišli šehitluke i radnu prostoriju komadanta slavne 505. Viteške brigade rah. Izeta Nanića. Majke Srebrenice upoznale su i Izetovu majku Rasimu Nanić, pa smo iznova spoznali kolike su to heroine od žena i da za njih goreg stanja nema, osim onog što u zemlju posadiše cvjetove svoje.
  • U oktobru smo svečano otvorili Centar za starija lica „Hatidža Mehmedović“. 
  • U posjeti korisnicama su boravili zubari iz Konya Selçuklu, sa ciljem obavljanja stomatoloških pregleda.
  • U internatskom smještaju je organizovan Novogodišnji ručak i druženje sa majkama. Tim povodom upriličena je i priredba koju su pripremili korisnici Dnevnog centra i Internatskog smještaja.

 

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586

SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem PayPal-a