LJUBAV ZA MAJKE SREBRENICE

Vođeni idejom pomoći i osnaživanja starije populacije, kroz različite sisteme podrške, poput pružanja zdravstvene njege i pomoći u kućanskim poslovima, pokrenut je projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

U projekat su uključene majke koje su ostale bez svojih sinova i kćeri tokom rata, koje žive same i napuštene od svih u udaljenim i ruralnim dijelovima Srebrenice.

Od samih početaka pružanja pomoći ovim hrabrim ženama shvatili smo koliko život može biti okrutan i surov prema jednom živom biću. Bude dana kada ne uspijevamo pronaći prave riječi utjehe za njih ali nam pokazauju zahvalnost za napore a najviše z anaše prisustvo. Svaki dan smo tu za njih i uvijek u pripravnosti. Raznim aktivnostima nastojimo ih odvojiti od tuge i gorkog sjećanja na dragocjenosti koje su im otete iz naručja.

MFS-EMMAUS im pomaže u svakodnevnim poslovima u kući ali i van nje. Svaka od ovih 40 majki koje su nastanjene u 19 različitih sela koje posjećujemo ja za nas posebna priča koja još uvijek nije ispisana.

Aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta su: organizacija druženja, održavanje prostora u kojem korisnice žive, razgovor kao vid psihološke pomoći, unapređenje zdravlja i sprečavanje nastanka novih oboljenja, organizovanje i realizacija kreativnih radionica pletenja, pružanje usluga ljekara porodične medicine, organizovanje izleta u toku proljeća i jeseni, organizovanje prevoza, pružanje materijalne pomoći i sl.

Projkat je podržan od strane holandske organizacije Stichting Proplan.

IMG_0110
DSC_0797_(Large)
28378131_10210110127382846_3931378553249071104_o
DSCN6690