SOLIDARNA EKONOMIJA

Zahvaljujemo se prirodi

U cilju samoodrživosti Udruženja realizuju se projekti kao što su: „Solidarna ekonomija“ koja obuhvata plasteničku i stakleničku proizvodnju raznovrsnog voća i povrća za potrebe ishrane velikog broja korisnika, te projekat održivog razvoja kroz mljekaru “MFS-TRADE“ d.o.o.

Svježi i uvijek pristupačni proizvodi koji su se nalazili na trpezama naših kuhinja pripremljenim za naše brojne korisnike, proizvod su vlastite režije. Proizvodnja krompira, crvenog luka i plasteničkih
kultura (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, crvena paprika, zelena salata, špinat, mladi luk…) dobijeni su sa obradivog zemljišta površine 75 dunuma. Sav rasadni materijal je u našoj sopstvenoj režiji, gdje za svoje potrebe proizvedemo oko 15.000 komada rasada poljoprivrednih i cvjetnih kultura.

U protekloj godini zabilježeno je smanjenje vegetacijskih prinosa za 10 tona, pa u 2022. godini brojimo prinose od 40 tona raznovrsnog voća i povrća. Ogromne količine povrća i voća, koje zbog ubrzanog procesa sazrijevanja ne uspijemo iskoristiti kao svježe u pripremi obroka, većinom se prerade od čega dobijamo gotove proizvode kao što su: ajvar, đuveč, razne salate, sok i pekmez od jabuka, koje tokom godine koristimo u našim kuhinjama za pripremu obroka.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746