PROJEKAT SPONZORSTVA JETIMA – DJECE BEZ JEDNOG ILI OBA RODITELJA

Kad se jetim smije cijeli svijet se smije

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog  siromaštva, bolesti, nesreća i sl.

U svijetu danas ima preko 140 miliona djece jetima a MFS-EMMAUS uz pomoć sponzora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju oko 1.600 djece sa područja cijele BiH, od Goražda i Sarajeva do Cazina, Bugojna, Brčkog, Zavidovića, Mostara, Gradačca i drugih mjesta.

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim brojem jetima. U poslijeratnom periodu pa sve do danas, primjetan je veliki broj jetima koji su roditelje izgubili kroz teške bolesti, saobraćajne i druge nesreće a koji su ih nerijetko ostavili bez ikakvih finansijskih primanja pa sada žive u veoma teškim životnim uslovima.

Pored djece jetima koji primaju stipendiju MFS-EMMAUS posjeduje i bazu sa značajnim brojem jetima koji čekaju donatora.

Pored stipeniranja tj. novčane pomoći, realizujemo mnogobrojne projekte podrške jetimskim porodicama a neki od njih su:

• Izgradnja i rekonstrukcija kuća;
  • Donacija odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora
  • Jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata;
  • Organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu;
  • Organizacija iftara i podjele bajramskih paketa;
  • Podjela prehrambenih i higijenskih paketa;
  • Edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje;
  • Socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima;
  • Svakodnevne terenske aktivnosti kada posjećujemo jetimske porodice na kućnom pragu;

Pomoći djeci, koja su od društva dobrim dijelom zapostavljena, izmamiti osmijeh na njihovom licu, uljepšati im i olakšati svakodnevnicu, podstiče nas da budemo na usluzi što većem broju ove djece.

Kontinuitet jednog ovakvog projekta ujedno je i najbolja pozivnica svima koji se mogu uključiti i pomoći kako bi se, ako ne sva, onda barem velika većina djece jetima obuhvatila nekim vidom pomoći.

S tim u vezi, MFS-EMMAUS stoji na raspolaganju svim potencijalnim donatorima koji se žele uključiti u ovaj projekat kako bi zajednički pomogli što većem broju djece bez jednog ili oba roditelja.

Jetimi

DSC_0573-Medium
kurbani
37276627_10213764075350799_6684155537161977856_n
DSC_0633 (Large)
DSC_1176 (Medium)
43040091_983867001816828_5372465962253549568_o
DSC_1324 (Medium)
48407023_1032532280283633_2200744171638095872_o
DSC02299-Medium
Capture-36
50218574_1050852325118295_8549325169410179072_o
30073164_855007604702769_546077180470413908_o
29983703_855005394702990_4305616716083214300_o
30167540_855006474702882_2625260016062707280_o
29983665_855005258036337_2793056780187253102_o
DSC_1130 (Medium)
48377166_1032531933617001_3233726932092715008_o
DSC_0388 (Large)
49855624_1050852368451624_6922775536351576064_o
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Kako postati donator?

Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja ili samo jednog jetima pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 eura ili 60 KM.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746Devizni račun: