JEZIK
  • Bosanski
  • English

STIPENDIRANJE JETIMA

Kad se jetim smije cijeli svijet se smije

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog siromaštva, bolesti, nesreće i sl. U svijetu danas ima preko 140 miliona djece jetima, a MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju oko 2.500 djece sa područja cijele BiH. Realizacija projekta “Stipendiranje djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine. Pored djece jetima koji su uključeni u projekat stipendiranja, MFS-EMMAUS posjeduje i bazu sa preko 1.000 evidentirane djece koja čekaju donatora. 

 

Pored stipeniranja, tj. novčane pomoći, MFS-EMMAUS realizuje mnogobrojne projekte
podrške jetimskim porodicama, a neki od njih su:

 

  • Izgradnja i rekonstrukcija kuća
  • Donacija odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora
  • Jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata
  • Organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu
  • Organizacija iftara i podjele bajramskih paketa
  • Podjela prehrambenih i higijenskih paketa
  • Edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje
  • Socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima

Čini nas sretnim što smo ove godine mogli uključiti dodatnih 500 jetima za stipendiranje. U toku 2021. godine MFS-EMMAUS-ov Ured za majku i dijete, koji vodi brigu o ovoj djeci, posjetio je oko 130 porodica na kućni prag. Posebno nam je drago što ovaj projekat obuhvata sve više mogućnosti stipendiranja koje možemo pružiti ovoj djeci i na taj način pomoći njihovim majkama da ih na dostojanstven način školuju i izvedu na pravi put, gdje će jednoga dana postati samostalni i nezavisni od bilo čije pomoći. Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja, ili samo jednog jetima, pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat. Pod pratnjom uposlenika MFS-EMMAUS-a 25 djece/ jetima otputovalo je u Tursku na otok Heybeliada, gdje su boravili 8 dana u kampu prilagođenom za igru, zabavu i učenje. Organizatori su napravili čarobni ugođaj za ove mališane kroz različite aktivnosti od kreativnih radionica, narodnih plesova, sportskih igara i plivanja, do adrenalinskog parka. Otputovati u Tursku, a ne posjetiti Istanbul bilo bi šteta, pa smo jedan dan iskoristili za obilazak ovog turističkog dragulja koji spaja dva kontinenta.

 

Kako postati donator?

Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja ili samo jednog jetima pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 eura ili 60 KM.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

 

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586
Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem PayPal-a