PROJEKAT SPONZORSTVA JETIMA – DJECE BEZ JEDNOG ILI OBA RODITELJA

Kad se jetim smije cijeli svijet se smije

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog  siromaštva, bolesti, nesreća i sl.

U svijetu danas ima preko 140 miliona djece jetima a MFS-EMMAUS uz pomoć sponzora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju oko 1.500 djece sa područja cijele BiH, od Goražda i Sarajeva do Cazina, Bugojna, Brčkog, Zavidovića, Mostara, Gradačca i drugih mjesta.

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim brojem jetima. U poslijeratnom periodu pa sve do danas, primjetan je veliki broj jetima koji su roditelje izgubili kroz teške bolesti, saobraćajne i druge nesreće a koji su ih nerijetko ostavili bez ikakvih finansijskih primanja pa sada žive u veoma teškim životnim uslovima.

Pored djece jetima koji primaju stipendiju MFS-EMMAUS posjeduje i bazu sa značajnim brojem jetima koji čekaju donatora.

Pored stipeniranja tj. novčane pomoći, realizujemo mnogobrojne projekte podrške jetimskim porodicama a neki od njih su:

• Izgradnja i rekonstrukcija kuća;
  • Jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata;
  • Organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu;
  • Organizacija iftara i podjele bajramskih paketa;
  • Podjela prehrambenih i higijenskih paketa;
  • Edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje;
  • Socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima;
  • Svakodnevne terenske aktivnosti kada posjećujemo jetimske porodice na kućnom pragu;

Pomoći djeci, koja su od društva dobrim dijelom zapostavljena, izmamiti osmijeh na njihovom licu, uljepšati im i olakšati svakodnevnicu, podstiče nas da budemo na usluzi što većem broju ove djece. Kontinuitet jednog ovakvog projekta ujedno je i najbolja pozivnica svima koji se mogu uključiti i pomoći kako bi se, ako ne sva, onda barem velika većina djece jetima obuhvatila nekim vidom pomoći.

S tim u vezi, MFS-EMMAUS stoji na raspolaganju svim potencijalnim donatorima koji se žele uključiti u ovaj projekat kako bi zajednički pomogli što većem broju djece bez jednog ili oba roditelja.

Kako postati donator?

Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja ili samo jednog jetima pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 eura ili 60 KM.

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746Devizni račun: