JEZIK
  • Bosanski
  • English

VOLONTERIZAM

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”- Ghandi

 

Tokom 2017. godine uposlenici i volonteri Ureda za mlade su učestvovali u različitim aktivnostima MFS-EMMAUS-a  kako bi doprinijeli kvalitetnijoj realizaciji projekata.  Tokom januara 2017. godine volonteri su aktivno učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za narod Sirije. U okviru Ramazanskih aktivnosti bili su angažovani u realizaciji mnogobrojnih Iftara za stanovništvo.

Pomogli su u realizaciji aktivnosti tokom Kurban bajrama.

Volonterski rad u lokalnoj zajednici nije izostao, volonteri su nekoliko puta pomagali stanovništvu u svakodnevnim poslovima, te učestvovali u distribuciji humanitarne pomoći.

REALIZOVAN PROJEKAT „I MI SMO DIO SAOBRAĆAJA“

Tokom februara realizovan je projekat “I mi smo dio saobraćaja”, podržanog  od strane Ministarstva  trgovine, turizama i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Aktivnosti projekta podrazumijevale su realizaciju edukativnih radionica u osnovnoj i srednjoj školi na području općine Doboj Istok, tokom kojim je obuhvaćeno 60 učenika/ca. Također, realizovane su i druge aktivnosti kao što su izrada edukativnog materijala, terenski rad i edukativni izlet u Sarajevo.

Cilj projekta bio je podići svijest djece i mladih o važnosti poštivanja saobraćajnih znakova i poznavanja kulture saobraćaja sa posebnim osvrtom na poznavanje prevoznih sredstava i sigurnosti u  saobraćaju.

PRAĆENJE I REALIZACIJA PROJEKATA U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA – EVS

Europska volonterska služba/servis (EVS) je najpoznatiji dio programa Erasmus+ i daje mladima mogućnost da, kao volonteri /ke, žive i rade u drugim zemljama tokom najviše 12 mjeseci.

U 2017. godini uspostavljena je jako dobra saradnja sa organizacijom „Gönüllü Hareketi“ iz Turske posredstvom koje smo ugostili dvije volonterke početkom i krajem godine na period dva mjeseca. Volonterke su imale priliku da steknu iskustvo i učestvuju u većini projekata koje realizuje MFS-EMMAUS.

REALIZACIJA HUMANITARNIH BAZARA

Ured za mlade uz nesebičnu pomoć volontera tokom 2017. godine je realizovao dva uspješna Humanitarna bazara  u Doboj Istoku i Živinicama s ciljem pomoći socijalno ugroženim porodicama Hasanamidžić i Mehmedbegović. Na bazarima posjetioci su imali priliku kupiti s ljubavlju i pažnjom ručno izrađene radove korisnika Prihvatnog centra „Duje“, odjevne predmete, kao i kolače a sva prikupljena sredstva od prodatih proizvoda su preusmjerena za pomoć u izgradnji kuća za ove porodice.

 “Ja volontiram zato što želim pomoći ljudima kojim je to potrebno. Također želim da ova država i cijeli svijet bude bolje i humanije mjesto za život, to me na neki način ispunjava. ”- Hasan Halilović

“Kad volontiraš kod drugih ostavljaš jedan drugačiji, poseban trag, otisak srca. A svako ko volontira, to svakako radi od srca.” – Vladimir Jojić

“Ja volontiram jer mi to pruža zadovoljstvo i pomaže mi da vidim svijet van sebe i svojih problema, da vidim svijet kroz drugačiju perspektivu… Volontiranje mi pomaže da budem zahvalna na onome što imam, ali i da   osvijestim vlastitu vrijednost sebe kao osobe.” – Alma Šuvalić

 

OSTALE SPROVEDENE AKTIVNOSTI:

UČEŠĆE U AKCIJI  “LET’S DO IT – OČISTIMO PLANETU ZEMLJU ZA JEDAN DAN“

 OBILJEŽEN 1.DECEMBAR SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

PODRŠKA ŠKOLSKOM SAJMU „KUPUJMO DOMAĆE“

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE DROGA I NEZAKONITE TRGOVINE DROGAMA

POSJETA EMMAUS ZAJEDNICAMA U HOLANDIJI

RUKOTVORINE KORISNIKA PC DUJE KAO DIO ZIMSKE ČAROLIJE U OKVIRU WINTER GARDENA-a U TUZLI

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEČIJIH PRAVA

 

Za volontiranje ne trebaš imati vremena, trebaš imati srce!

Ukoliko želite da budete volonter i dio velike porodice MFS-EMMAUS-a prijavni obrazac možete popuniti ovdje: