fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

POMOĆ MIGRANTIMA

Gradimo mostove, ne zidove!

MFS-EMMAUS je u protekloj godini svoje aktivnosti usmjerene na podršku ljudima u pokretu realizovao kroz Dnevni centar u Velikoj Kladuši. Riječ je o projektu koji je pružio mogućnost tuširanja, odmora, toplog obroka i napitka velikom broju ljudi, a što je najvažnije od svega vraćeno im je dostojanstvo i osjećaj da nisu odbačeni i prepušteni sami sebi na teškom putu ka boljem životu. Uz podršku naših donatora svakodnevno smo distribuirali tople obroke i trudili se biti podrška i na drugim lokacijama gdje god se ukazala potreba.

 

Dnevni centar u Velikoj Kladuši od samog otvaranja okupirao je pažnju migrantske populacije koja je na svom putu ka zemljama Evropske Unije oskudijevala osnovnim životnim potrebama i vrlo često tražila pomoć u našim prostorijama. Zbog same pozicioniranosti u užem jezgru grada, bio je usputna stanica mnogih ljudi u pokretu i često posjećivan sa različitim zahtjevima. Maksimalno se poštovala njihova privatnost i moralna načela, kako ne bi bili ugroženi i kako bi svima na jedan dostojanstven način bila pružena podrška.

 

Česti veliki redovi za tuširanje i okupljanja ispred Dnevnog centra ostavljali su utisak nesigurnosti među lokalnim stanovništvom što je bio jasan pokazatelj da je potrebno izmijeniti lokaciju, što smo na kraju i uradili. Na novoj, većoj lokaciji izvan grada, pojačali smo naše usluge, a povećanjem broja migranata na ovom području otvorene su mogućnosti za pružanje podrške sve većem broju tih lica.

 

Dobra organizovanost našeg Udruženja i kontinuirana podrška stranih partnerskih organizacija očuvala je postojanje ovoga Centra u kojem će početkom naredne godine, ubijeđeni smo, biti sve više humanitarnog angažmana.

 

Novac koji donirate možete uplatiti na račune Udruženja

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka
3383002250449586

SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem PayPal-a